potato soup

Tuesday, November 4, 2008

aku tau la aku paling rajin masak sebab aku hari-hari pun masak tapi takdela nak buat iklan dalam blog. biasa la orang pro memang low profile.haha. rasa macam blog ni tak ceria je kalau aku tak post any recipes kan? *suka perasan* ngeh.. nah ambik la resipi simple tapi sedap neh. sekali lagi khas untuk korang yang kat overseas tu. korang yang kat UK tu kena la practise makanan cam ni. takkan nak cari sambal belacan je. haha. anyway, aku memang tak suka makanan yang amat pedas, so ini la contoh-contoh makanan yang aku suka sebab tak pedas. muahuahua..

Potato Soup

ingredients
50g butter

3 medium potatoes, peeled and diced

1 medium onion, finely chopped

1.1 litres veg or chicken stock

Salt & Pepper

Milk or cream to taste


methods

the potaoes
Melt the butter in a pot. agak2 la size..tp,jangan guna yang kecik pulak.

Add potatoes & onion. (pastikan butter tadi dah betul2 panas, baru ada bunyi zissssss).Toss till well coated with butter sampai aroma dia naik. Season with salt & pepper.
Cover and sweat for under 10mins.

Add in the stock and bring to boil.kalau takde stock ayam atau veggie ni, korang boleh guna pati stock ayam yang dalam botol tu yang dibancuh dengan air panas.
Simmer untill potatoes are well cooked.


the soup
Blend the soup till smooth and add cream/milk to taste.

Reheat if required before serving.


siap! senang je kan? kalau buat pagi-pagi, boleh la jadi breakfast makan dengan toast ke atau garlic bread. then, extra soup boleh simpan dalam flask, pastu waktu brunch boleh minum soup yang still warm tu balik.. hehe.kalau takut tak sempat nak buat pagi, buat je malam before tu, pastu simpan dalam fridge,then esok pagi reheat la balik.kan? ok.thats all peeps.
gtg, perut aku sensitif gila kalau cerita pasal makan ni, mesti dia berdondang sayang mintak di sumbat.
toodles~

2 comments:

aliaaa said...

i dont get it eja, blend the soup? what do you mean the soup? the potatoes is it? with the stock la ni?

oh if i use cube stocks how ah?

haha...yakin je nak try buat.

ejanas said...

yup...blend those potatoes all together with the stock. tapi, jangan blend masa soup tgh panas. let it cooled first.
eh wait, kau buat asing2 ke? jgn salah faham pulak. stock tu dimasukkan dalam pot potatoes tu jugak. macam rebus potato utk mashed potato.
hum, bole kot guna cube stocks. tapi aku tak penah try pulak. so tak sure la kesedapannye. hehe. try la, and let me know okie?