Salam.
Ak diterima menjadi penyumbang bagi blog cook -a -rama.Macam rama rama jer...haha
So kiter berkenalan dulu,
Nama :Muhammad Hafizuddin Kamarudin @ Hypo
Coz:Biological Sciences,University of Warwick, Coventry,UK
Blog:http://morindajuice.blogspot.com/
So masakan pertama yg tersangatlah simple yg sangat ini adalah sambal sardin yang sesuai dimasak oleh mat2 bujang atau minah dara yg duduk kat hall university sorg2...Jadi sedap di makan panas2 dgn nasi yang panas bersama telur goreng.
Bahan2
- Satu tin sardin kecik,medium,atau pon besar(tengok pada mana tahap kelaparan anda)
- 2-3 ulas bawang putih
- 1/4 bawang besar atau bawang merah
- minyak untuk menumis
- gula
- garam
- bagi cili,anda boleh guna serbuk cili,cili kering atau pon cili hidup.so kat cn ak guna cili serbuk.
- Mula mula kopek la bawang putih dan bawang besar atau merah.Cincang lumat.....
- Kalo guna cili serbuk ,bancuh serbuk cili dengan air sikit.Kalo guna cili kering rebus dulu cili kering tu dulu,pas 2 blander.Kalo guna cili hidup pon sama gak konsep.Konsep utama nya ialah untuk mendapat paste dalam bahasa melayu nye pekatan kot...
- Pas 2 panaskan kuali,dengan sedikit minyak untuk menumis bawang.
- Bila kuali panas ,tumis la bawang putih dengan bawang besar/merah sehinggia wangi .
- Masukan ikan sardin yg baru kiter bukak dgn pembuka tin(haha),Jika tiada sardin,tuna pon buleh juger...Jangan luper untuk kecikan api
- Masak sambal anda agak2 hingga ia mengeleggak sedikit.Kacao kuali dengan sekate supaya sambal anda pon sekater.
- Pas 2 bubuh garam dengan gula secukup rase.(pandailah korang agak2,sbb 2 seni rase setiap org)
- Siap.
- Hidang dengan nasi panas.....
Samplenyer telah dimakan oleh bebudak Warwick(Alia,Dzull,Hazim,Nazri dengan Najib)so kalo nk tau rase nyer tanya lah dieorg....
Selamat Mencuba.
2 comments:
Aku dah rasa....pedas membunuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.
Tapi mmg sedap rr. Chef tocil. Haha.
cmne ngan serbuk cili? bile nak masuk?
Post a Comment