Sheperds Pie

Saturday, September 20, 2008

bila saya depresi, saya suka escape. escape from reality. dan salah satu caranya saya.... memasak!! hee

Sheperds Pie
( jangan tanya saya kenapa ini namanya, ada la history dia left behind kot.)

the filling
isi ayam yang dicincang
carrot - potong dadu
bell pepper - potong dadu jugak
tomato puree - nak ganti dengan prego pon bole
margarine - better than butter kerana ia lemak tak tepu
mr. bawangs - bawang merah & putih yg di hiris atau tumbuk atau blend pon bole


the topping
potatoes - boiled & mashed
cheddar - shredded
margerine (again)
fresh milk
pepper

ok, now lets get moving babeh. ahaks!
easy easy..mula-mula, masak the filling dulu. macam mana nak masak? ok macam ni, panaskan pan, masukkan margerine then bila dah melted dan cukup panas, tumis those mr. bawangs. agak-agak aroma dia dah menyirap ke hidungs, then masuk ayam..kasik half cook then masuk carrots and bell pepper. last but not least the tomato puree. kacau2 kejap then tutup api and just leave it for a while.
now lets do the topping. masukkan margerine ke dlm mashed potatoes and mix well. then, masuk sebahagian cheddar dan pepper dan kacau lagi. pastu masuk milk (jangan banyak sgt ye, half cup pun ok) kacau rata.
finally, masukkan the filling tadi ke dalam bekas ape-ape yg boleh di gunakan untuk membakar. patu letaklah topping mashed potatoes tu. garnish kan dengan shredded cheddar on top of the potatoes. before bakar, letak margarine sikit kat atas sebab takut cheddar jadi hangus and kering. masukkan ke dalam oven pada suhu 200c for 40 minutes atau sampai cheddar tadi cair dan jadi brownish2.

oh lagi satu, kalau anda kreatif. boleh la buat filling guna seafood ke, guna sauce lain ke like cream of mushroom ke etc...janji sedap!

oh sungguh sedap dan senang!! ala2 lasagne pulak sebab saya guna prego. haha. ada italian style gitu! selamat mencubaaa..

0 comments: