Bubur Ayam ala-ala Bubur Ayam McD (yang macam dekat Malaysia tu...)

Wednesday, November 19, 2008




Seriously, saya baru sahaja cuba tadi. Cuba-cuba guna resipi sendiri. Wahhh... menjadi jugak laaa, macam sedap je... Ceh, perasan sungguh, hehehe~ Ok, sila ambil resipi ini. Adalah amat rugi jika anda yang membaca tidak mencubanya. Jadi, selamat mencuba...!!!

Bahan-bahan:

1) Beras sudah semestinya
2) Pati ikan bilis, kalau takde, chicken stock pun boleh jugakla
3) Halia
4) Bawang putih
5) Bawang merah
6) Minyak sedikit saja, kolesterol banyak tak elok
7) Ayam mesti ada, nama pun bubur AYAM
8) Lada merah, hijau pun boleh
9) Garam

Cara-cara:

1) Beras itu harusla dibasuh
2) Buang kulit halia. Tak payah hiris. Sebesar penumbuk pun tidak mengapa
3) Tumbuk bawang putih, hancurkan
4) Bawang merah pulak; hiris halus-halus dan goreng sampai garing, jangan kasi hangus
4) Potong la isi ayam supaya menjadi kecil-kecil cili api
5) Lada dihiris halus-halus. Biji kena buang tau!
6) Ok, mari kita mulakan...
  • Masukkan beras dalam air yang sangat banyak. Contohnya, nisbah 1:4 atau 1:3
  • Masukkan sedikit pati ikan bilis atau chicken stock. Erk, kalau guna chicken stock tu jgnla tuang banyak sangat, sebab air pun dah banyak. Jadi harus tahu agak-agak kuantitinya
  • Letakkan minyak masak sikit, contoh minyak; olive, vegie, kacang...
  • Sekarang letak halia, bawang putih, lada merah, daging ayam dan bawang goreng. Tutup rice cooker dan tunggu sampai masak.
  • Sesuai dinikmati bila-bila masa. Hehehe...
  • Nak extra pedas boleh tambah lada sulah

simple cornstarch pudding

Friday, November 7, 2008

hello peeps .... takde idea for dessert? here i post a simple dessert recipe but taste yummy!
the concept same like castard pudding but taste a little bit different and cheaper too.haha.

SIMPLE CORNSTARCH PUDDING

1 egg - beaten
2 cups milk
3/4 cup white sugar or 1 cup of brown sugar (either one, both taste delicious!)
3/4 cup cornstarch
1 tsp vanilla extract
1 tbsp butter
1/4 tsp salt

Combine sugar, cornstarch and egg in a bowl.

Mix with a little water and beat well. (make sure cornstarch tu tak berketul-ketul)

Heat milk in a pot on low and slowly add cornstarch mixture.

Stir constantly until pudding thickens.

Finish by adding vanilla extract and butter. at this point, you can take some part of the pudding to add any other flavour like cocoa powder, rose syrup etc.

Place pudding in dish and cool in refrigerator. (Put a wrap over pudding to prevent skin from forming.)

I used small plastic containers yang normal use for pudding yang selalu ada kat rumah orang kenduri tu. and I got it in 8 containers.

Makan panas-panas pun sodap juge!!!!!!
You can use your own creativity to make it more interesting.
For example, i put some with cherries on top, sweetcorn in can, rambutan yang telah dibuang bijinya (fresh rambutan..sebab rumah tok aku tengah musim rambutan), pineapple in can, gula kabung, chocolate flavour, cebisan kurma / raisins or kalau malas sangat letak je mixed fruit coctail in can on top of it.
tak la boring sangat kan? hehe. cooking is fun! try it and you'll love it!



oh oh, btw. kelmarin aku buat tapai pulut dan hari ni dah boleh makan and it taste sedap amat! aku memang suka tapai pulut. selalunya atok aku yang buatkan bila aku rasa nak makan. tapi kelmarin aku teringin nak try buat sendiri. ingat senang ke nak buat? susah tau.. org yang ada skill je boleh buat. haha. takde la, aku tipu je. senang je buat tapai rupenye. so, my first try is succeeded! *bangga sket, snif snif*

basically nak buat tapai pulut ni memerlukan 2 bahan penting je. iaitu pulut dan ragi. mula2 masak pulut dan biarkan sejuk, then gaulkan ragi dengan pulut tu sampai rata. dan memang buat tapai ni perlu ada skil. tu sebab tangan org tua-tua buat sodap rasanya! dan yang paling penting, nak buat tapai ada PANTANG LARANG ok. haa. yang jenis banyak mulut tu, tapai dia insyallah la tak jadi. haha. sebabnya? nanti air liur memercik ke dalam tapai tu. saintifiknya, amilase bertindak balas dengan ragi tu maka tapai pun jadi kureng sedap atau masam. (aku hentam je ni ikut logic.haha).

okay, nanti bile2 rajin aku post lagi ye. next time babeh! adios~

pea soup

Wednesday, November 5, 2008

okay. so dah try potato soup? now aku bagi another soup yang hijau warnanya sehijau warna Shrek! haha. recipe ni dari Nigella Lawson. tapi aku ada tokok tambah sikit supaya kena dgn selera aku. aku suka betul dia neh. aku tgk tv pastu aku try. hehe. memang surirumah mithali aku ni. senang dan kejap je buat soup ni.

Ingredients

- 3 cups air
- 3 cups frozen peas - beli je kat Tesco
- 2 btg daun bawang
- 1 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon lime juice
- 4 tablespoons (1/4 cup) fresh pesto (not jarred) *
- 1/2 cup milk/cream (kalau taknak pun takpe sebab ni aku add sendiri)
- sedikit pepper

*aku tak letak pesto sebab tak tahu n takde mende ni. tapi kalau ade lg bagus sebab pesto ni akan menambah rasa dan warna kehijauan soup ni.

Methods

nak lagi senang and cepat buat soup ni, boiled dulu air dengan kettle. then masukkan dalam pot. pastu add frozen peas, lime juice, daun bawang, salt, pepper (taknak letak pun takpe) dan boiled for 5-7 minutes.

then, remove spring onions tu ke dalam tong sampah dan masukkan soup ke dalam blender. tambah pesto dan cream ke dalam blender (which is aku tak letak pun pesto dan Nigella tak letak pun cream) dan blend.

tips utk blend, jangan blend hot soup ye. biarkan sejuk beberapa minit. agak2 dah suam baru blend. pastu jgn plak letak cover blend tu tertutup semua. bukak satu part kat atas tu supaya tak meletup blender tu dgn tekanan udara panas. cover part yg terbuka tu dengan towel dapur. okay, try la and let know.hehe.

tata!

ps: another simple soup by seorang yang tak suka pedas (tapi Nigella suka pedas)! oh ya, konsep soup ni sama dengan potato soup before ni.

potato soup

Tuesday, November 4, 2008

aku tau la aku paling rajin masak sebab aku hari-hari pun masak tapi takdela nak buat iklan dalam blog. biasa la orang pro memang low profile.haha. rasa macam blog ni tak ceria je kalau aku tak post any recipes kan? *suka perasan* ngeh.. nah ambik la resipi simple tapi sedap neh. sekali lagi khas untuk korang yang kat overseas tu. korang yang kat UK tu kena la practise makanan cam ni. takkan nak cari sambal belacan je. haha. anyway, aku memang tak suka makanan yang amat pedas, so ini la contoh-contoh makanan yang aku suka sebab tak pedas. muahuahua..

Potato Soup

ingredients
50g butter

3 medium potatoes, peeled and diced

1 medium onion, finely chopped

1.1 litres veg or chicken stock

Salt & Pepper

Milk or cream to taste


methods

the potaoes
Melt the butter in a pot. agak2 la size..tp,jangan guna yang kecik pulak.

Add potatoes & onion. (pastikan butter tadi dah betul2 panas, baru ada bunyi zissssss).Toss till well coated with butter sampai aroma dia naik. Season with salt & pepper.
Cover and sweat for under 10mins.

Add in the stock and bring to boil.kalau takde stock ayam atau veggie ni, korang boleh guna pati stock ayam yang dalam botol tu yang dibancuh dengan air panas.
Simmer untill potatoes are well cooked.


the soup
Blend the soup till smooth and add cream/milk to taste.

Reheat if required before serving.


siap! senang je kan? kalau buat pagi-pagi, boleh la jadi breakfast makan dengan toast ke atau garlic bread. then, extra soup boleh simpan dalam flask, pastu waktu brunch boleh minum soup yang still warm tu balik.. hehe.kalau takut tak sempat nak buat pagi, buat je malam before tu, pastu simpan dalam fridge,then esok pagi reheat la balik.kan? ok.thats all peeps.
gtg, perut aku sensitif gila kalau cerita pasal makan ni, mesti dia berdondang sayang mintak di sumbat.
toodles~

lasagna yg sungguh special

Monday, November 3, 2008

Salam..

Sian tgk blog ni.. mesti sume tgh bz kan.. marilah saye ingin share recepi yg diajar senior phd di Belfast.. sdappp.. saye da rasa byk kali, mmg sdap beliau buat.. saye blum brkesempatan buat lg, sbb lum ade sume bahan2.. klau ade rakan2 yg da ade bahan2 d bwh, knape tidak try? =)

White sauce:

- Fresh milk into pan, heat it up.
- Masukkan finely chopped (2 - 3 biji) onion and carrot (4 -5 batang). (All finely chopped)
- Add salt
- Bancuh 1 cawan tepung gandum dgn susu/air (make sure tak ketul-ketul)
- Masukkan bancuhan tepung tadi ke dalam pan
- bubuh secukup rasa Parsley, Black pepper, Basil & Mixed herbs.
- Masak & kacau sehingga pekat.

Red sauce:

- Heat oil
- Fried finely chopped anion (3-5 biji), carrot (6-7 batang) & garlic (2 ulas). (All finely chopped)
- Masakkan sehingga naik bau.
- Masukkan daging kisar (mince meat/chicken) ~ 1 kg
- Masukkan tomato finely chopped ( 4 -5 biji or 2 -3 tin)
- Add salt
- Bubuh air sedikit..
- Bubuh tomato sauce
- Bubuh secukup rasa Oregano, Basil, Parsley & Black pepper.
- Masak sampai pekat.

Layering of the lasagne:

- Guna bekas pyrex...
- Ratakan red saude dulu.. 1 layer..
- Lepas tu white sauce - 1 layer
- Tabur Cheese mozarella.. (kalau nak kuat sikit cheese nye, boleh tambah cheese cheddar)
- Susun lasagne sheet to cover the whole layer( fresh taken from the box i.e. tak perlu rebus dulu)
- Ulang semula red sauce, white sauce, cheese, lasagne sheet..
- To finish for the most top surface: Red sauce, white sauce, then cheese cheddar.

Panaskan oven dalam 180 -190 oC..
Masak lebih kurang 1/2 jam sehingga cheese dan lasagne sheet masak..

Itu saje.. belum cuba belum tau.. ! =)

Wassalam wbt..